top of page

2021.gada Fisom vasaras brauciens

Pagājušā gada vasaras nogalē Fisom komanda kopā ar 250 jauniešiem devās apceļot Eiropu. Trīs nedēļu laikā tika mēroti nepilni 14 tūkstoši kilometri, iepazītas 14 valstis un 16 pilsētas. Ceļā tika apskatītas dažādas skaistas vietas, piemēram, Budapešta, Zagreba, Kirkas ūdenskritumi, Splita, Venēcija, Roma, Milāna, Marseļa, Bilbao, Lisabona, Pamplona, Barselona, Kannas, Parīze, Cīrihe, kā arī Vīne.

Mazgāt matus publisko tualešu izlietnēs, tīrīt zobus, kur “pagadās”, rast jaunas alternatīvas dušai - arī tā ir pavisam jauna pieredze un izaicinājums. Likumsakarīgi vai tomēr neiespējami šķiet, ka blakussēdētāji autobusā pēc 20 kopā pavadītām dienām, kļūst īpaši un, iespējams, dzīvē vai atmiņās paliks uz visu mūžu.


Pirmais ceļojuma galamērķis - Budapešta. Ir tik labi beidzot tikt ārā no ceļojošās mājas, lai dotos iepazīt! Sirds pakrūtē pukst, visapkārt lido piedzīvojumi. Tos atliek tikai atklāt un piedzīvot. Pilsēta Tevi sagaida ar dažādajiem cilvēkiem - steidzīgajiem pilsētniekiem, kuri dodas paspēt pēdējos dienas darbus, kā arī tiem, kas vienmēr apstāsies, Tev uzsmaidīs un sasveicināsies. Īpaša un mistiska pilsēta šķiet tieši diennakts tumšajā laikā, kad viss kļūst vēl maģiskāks. Mēness smaids pavada Tevi piedzīvojumos.


Zagreba - nākamais ceļojuma pieturas punkts, Horvātijas galvaspilsēta aicina piedzīvot un sajust. Izkāpjot no autobusa, Tu sadzirdi vietējo bērnu smieklus, īpašās sarunas, kas plūst no kafejnīcām. Tās, savukārt, atgādina mazus ziedus vai kļavas lapas to zaļuma un dzīvīguma dēļ. Visapkārt virmo visdažādākās krāsas, bet mazās, šaurās ieliņas vilina meklēt jaunas iespaidus un piedzīvojumus.

Kirka – saulainā pilsēta. Kņudoņa un satraukums pakrūtē par gaidāmo… Visapkārt lido jauni piedzīvojumi, emocijas un sajūtas. Acis kļūst par mazām, spožām zvaigznēm, kas nespēj vēl aptvert visas pasaules plašumus un iespējas. Pasaule ir tik plaša, cik plašai tai atļauj būt. Tā aicina dzīvot un piedzīvot.



Itālija - daudziem ir mazais neizsapņotais sapnis. Tā aicina ar savu vēsturi un kultūru, elpu aizraujošajām dabas ainavām un skatiem - kalniem un jūrām, silto laiku, kā arī izcilo ēdienu – daudzveidīgajām picām, pastām un gardajām putrām, piemēram, “Picokeri” un “Taljoni”.


Viena no tūristu apmeklētākajām un īpašākajām pilsētām ir Venēcija, kuras šarmu nepārspēj neviena cita pilsēta. Esot šeit, rodas vēlme apmaldīties mazajās ieliņās un meklēt jaunas sajūtas. Tiek izjusta nepārvarama tieksme kļūt par putnu un doties pretī neaizmirstamiem piedzīvojumiem. Gribas noķert prieku aiz astes, ielikt to kabatā, lai tas nepazustu, un, lai spētu to jebkurā brīdī atkal izņemt, lai izjustu un izdzīvotu. Vajag tikai pieskarties… . Sajusties kā vietējam un doties pretī jaunajam.


Romā jauniešus sagaidīja pirmais kempings, kurā, ierodoties un uzslienot savas teltis, BEIDZOT varēja apgulties horizontāli. Pēc nelielas atelpas, ceļotāji devās iepazīt pilsētu. Tā sagaidīja ne tikai ar garšīgajām picām un gelato, bet arī elpu aizraujošiem piedzīvojumiem. Kāds pirmo reizi nogaršoja gelato, bet kāds pilsētā … nogrieza matus – lai to vienmēr atcerētos.


Milāna - neparastā Itālijas pilsēta, kurā vienmēr apkārt lidinās pavisam īpašas sajūtas, degsme un vēlme piedzīvot. Šķiet, ka esi citā pasaulē un laika līnijā, kur izgaist rutīna un realitāte. Pilsēta, kurai ir tikai jāatļauj parādīt savi plašumi, dīvainības un skaistums! Pazūd bailes un satraukums - Tu vēlies atklāt sevi un pasauli, piedzīvot jaunas sajūtas un mirkļus. Mirklis pārvēršas piedzīvojumā un Tu dodies uzplaukt.

Marseļa - senākā pilsēta Francijā, kuru apvij dažādi stāsti un noslēpumi. Gribas kļūt par vietējo, sajust un izjust. Skriet gar Vidusjūras krastu, pievienoties bērnu rotaļām un viņu smiekliem. Mazliet apmaldīties Vecpilsētā un piedzīvot īpašo kņudoņu pakrūtē par gaidāmo un nezināmo. Doties kur acis rāda, un kaut uz mirkli pazust pilsētas šarmā.



Bilbao - pilsēta pašos Spānijas ziemeļos. Mūs tā sagaidīja ar lietu, taču tas neliedza mums pilsētu iemīļot. Sajust dejojošās lietus pilītes uz deguna gala. Lēkāt pa peļķēm, skriet un doties pretī piedzīvojumiem. Pieredzēt lietu, miglu, sauli. Apstāties un skatīties debesīs. Sajust pasauli un iemīlēt to. Lietusmēteļus virsū un piedzīvojumi turpinās!

Lisabona sagaidīja ar sērfošanas piedzīvojumiem. Noķert viļņus un piepildīt savus sapņus – tas viss ir iespējams šajā pilsētā. Lisabona bagāta ar krāsainām ieliņām un mājām – acis nespēj izvēlēties, uz kuru pusi vērst skatienu. Tāda - mazliet citādā pasaule.

Pamplona – pazīstama ar San Fermina festivālu. Lai arī mums neizdevās būt laika posmā, kad šis festivāls ietur apgriezienus, tas neliedza baudīt pašu pilsētu. Visapkārt mazas, šauras ieliņas, kuras aicina mazliet paklaiņot, nelielas baznīciņas un mājas, kuras sauc apciemot. Tik īpaši redzēt pilsētas arhitektūru, kas veidota tā, lai buļļi to neiznīcinātu.

Barselona – paslēpusies Spānijas ziemeļaustrumos, Pireneju kalnu tuvumā. Leģenda vēsta, ka pirmo apmetnes vietu šeit ir dibinājuši kartāgiešu jūras braucēji. Pilsēta ir īpaša ar arhitekta Antonio Gaudi darbiem. Atrodoties šeit, pārņem vēlme apsēsties uz soliņa, ņemt rokā otu un uzgleznot katru māju un ieliņu – tieši tik īpašas ir tās. Nevar aizmirst arī par muzejiem, kuros var ieelpot kultūrvēsturisko mantojumu.

Kannas – Senās Romas pilsēta, atpazīstama ar Kannu Kino festivālu. Iebraucot pilsētā jūtama maģiska pasaule. Visapkārt pastaigājas krāšņās mašīnas, saulē lepni gozējas pieczvaigžņu viesnīcas, savukārt, palmas demonstratīvi gozējas uz trotuāriem. Vakarā pilsēta iemirdzas citās nokrāsās – ostā iebrauc jahtas un visi svin vasaru.

Parīze – pilsēta, kas vilina ar dažādām garšām, sajūtām un piedzīvojumiem. Tās šarms un izsmalcinātība ir īpaša un nekur citur nesastopama. Eifeļa tornis, Elizejas lauki, Luvra, kā arī īpašās kafejnīcas. Pilsēta vien sauc Tevi piedzīvot un sajust.

Vīne – pilsēta, no kuras nāk Mocarts. Kājas jau pavisam nogurušas, bet tas neliedz doties piedzīvojumos. Piedzīvot krāšņās, greznās pilsētas balles un arhitektūru, izbaudīt vietējās delikateses un pastaigas gar Vīnes upes krastiem. Pavisam drīz jau mājas…

Cīrihe – pēdējais galamērķis. Skaistie skati uz Obersee ezeru, Šveices kalni un tradicionālais fondī un siera ēdieni. Pēdējie iespaidi ceļojumā… Par spīti visam, pārņem ķecerīga vēlme vēl paspēt apmaldīties krāšņajos parkos un ieliņās.


Mājas? Mājas! Vai tiešām esam jau mājās!?

Atmiņas! Atmiņas - skaistas, piedzīvojumiem bagātas, neaizmirstamas!

Vai arī Tu vēlies sajust, saklausīt un uzplaukt jaunās sajūtās, pieredzē un izaicinājumos? Vai esi gatavs pievienoties mums jau nākamajā reizē? Tiekamies!



Rakstu sagatavoja Ilvita Liepiņa

555 views

Related Posts

See All
bottom of page