top of page

Dzīve autobusā.



FISOM /freedom is a state of mind/ ir jauniešu platforma, kuras mērķis ir jauniešiem sniegt pieredzi un:

· Likt izkāpt no komforta zonas

· Apvienot jauniešus ar vienādām interesēm

· Ļaut jauniešiem kļūt pēc iespējas pastāvīgākiem.

· Iepazīt plašo pasauli.


FISOM pēdējo gadu laikā ir devis iespēju vairāk nekā 1,500 jauniešiem ar savām acīm aplūkot pasaules slavenus apskates objektus un pilsētas.






Neatņemama FISOM sastāvdaļa ir pārvietošanās uz 4 riteņiem jeb autobusos. Gandrīz visiem jauniešiem sākumā liekas neticami un neiespējami nakti pavadīt autobusā, bet, noriskējot un piesakoties braucienam, jaunieši sāk novērtēt to, ka katru rītu no autobusa bauda pirmos saules starus jaunā pasaules malā.

Braucieni autobusā padara visus jauniešu atvērtākus un komunikablākus, tādējādi iegūstot draugus no visām Latvijas malām.








Vēl neatņemam sastāvdaļa ir agrās brokastis, kurās visi jaunieši kopā dodas pie FISOM komandas uzklātā galda. Pirms došanās braucienā, mēs rekomendējam paņemt savu trauciņu, dakšiņu un pārējos ēšanas piederumus, lai pašam būtu ērtāk. Pie galda Tevi sagaidīs barojošas brokastu pārslas, maizītes ar tomātiņiem un citiem dārzeņiem, saldajā ēdienā kā tradīcija - Nutellas maizītes, kā arī daudzi citi brokastu ēdieni, kas pabaros visu vēderus. (Kā nekā paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks!)

Kad brokastis pagājušas, katrs var izvēlēties, ko viņš vēlas darīt, vai nu iztīrīt zobus, tikt pie kofera, vai vienkārši doties atpakaļ autobusā un pagulēt pirms ierašanās jaunā pilsētā.






Autobusā gulēšana liekas ekstremāla un neierasta sākumā, bet, laikam ejot, tā liekas neatņemama sastāvdaļa. Un mēs Tev esam gatavi palīdzēt tam sagatavoties:

· Pirmkārt, Tev būs nepieciešams spilvens, kuru Tu vari izvēlēties kādu gribi. Mēs rekomendējam ņemt savu mīļāko un ikdienā lietojamo, bet kā rezerves variantu koferī vari iemest arī ceļojumu spilvenu, ko liek ap kaklu, jo var gadīties, ka tas var būt ērtāks.

· Otrkārt, būs nepieciešams arī kāds silts plediņš, ar kuru apsegties vakaros, lai būtu saldāks miegs.

· Treškārt, Tev ir jābūt gatavam, ka katru vakaru pirms gulēt iešanas tiks atskaņota visiem fisomiešiem zināmā šūpuļdziesmiņa {Guli, guli mazais šmuli}, un pēc šīs dziesmas autobusā ir iestājies oficiālais nakts miers, protams, ja nenāk miegs un šausmīgi gribās parunāt ar blakus sēdošajiem draugiem, to droši drīkst darīt, bet klusām un cienot pārējos ceļa biedrus.



Un vari neuztraukties par tualetes un kāju izstaipīšanās pauzēm, jo tās tiek organizētas ik pēc 2-3 stundām, bet ja ir ārkārtas situācija, par to droši var ziņot kādam no FISOM komandas un tiks noorganizēts risinājums problēmai.



Vietas autobusā katrs dalībnieks parasti izvēlas izbraukšanas dienā, un, ja dodas viens pats braucienā, var gadīties apsēsties blakus kādam svešiniekam, bet galvenais ir sākt komunicēt un sadraudzēties. Brauciena laikā ir atļauts mainīties ar sēdvietām, lai parunātu ar jaunām sejām, bet abām pusēm ir jāpiekrīt vietu maiņai. {Varam jau laicīgi pačukstēt, ka parasti visātrāk aizpildās autobusa aizmugure, tādēļ tur ir vislielākā iespēja iegūt jaunus draugus.}


Autobuss braucienu laikā jauniešiem kļūst par pilnīgi citu pasauli, kurā viņi dzīvo vairākas dienas un kļūst par vienu lielu ģimeni, bet, kā jau katrā ģimenē, visi viens otru ciena un izturas pieklājīgi, cienot katra personīgo telpu.




Katrā braucienā un piedzīvojumos palīgā dodas FISOM komandas pārstāvji, kas palīdzēs iepazīt pilsētas un mēģinās atrast risinājumu katrai problēmai, kas varētu rasties dalībniekiem.



Daudzi jaunieši novērtē un uzsver to, ka piedzīvojumi un laiks, kas tiek pavadīts FISOM braucienā un autobusā, ir neaizmirstamākais un jautrākais veids, kā apceļot pasauli.






Var šķist, ka ir grūti un nekomfortabli, bet laikam ejot un izaicinājumus pievarot, Tev sāks pietrūkt šīs sajūtas un atmiņas. Tādēļ nenokavē vienu no savas dzīves iespējams spilgtākajiem piedzīvojumiem, un pievienojies jau nākamajā braucienā!


Rakstu sagatavoja Renārs Lagzdiņš


2,559 views

Related Posts

See All

Fisom klases ekskursijas

Kas ir fisom klases ekskursijas ? Sākotnēji fisom braucienus piedāvājām jauniešiem no visas Latvijas, no dažādām skolām, universitātēm, darba vietām. Braucienos katrs pieteicās individuāli un visbiežā

bottom of page