top of page

Tips and tricks - kā samazināt izdevumus FISOM brauciena laikā

Gribas domāt, ka ceļošana un jau aizmirstā, normālā ikdiena pavisam drīz atgriezīsies pie ierastā. Tomēr, kamēr pacietīgi nākas gaidīt, var taču izdarīt ko nedaudz vairāk kā sapņošanu vien. Proti, kārtīgi izplānot pavisam realizējamus braucienus, un viena no svarīgākajām ceļojuma sastāvdaļām ir finanses - tāpēc šodienas ierakstā tieši par to. Kādam šie ieteikumi varbūt būs jau pavisam pazīstami, pat pašsaprotami, tomēr dažreiz lietas piemirstas un ir labi, ka ir kāds, kas atgādina.


Par un ap ēšanu:

Ceļojumu neatņemama sastāvdaļa noteikti ir ēdiens, taču tas neizslēdz iespēju ietaupīt un reizē būt paēdušam. Viens veids kā ietaupīt FISOM braucienā ir izmantot iespēju ēst brauciena organizatoru piedāvātās, līdzi braucošo pavāru pagatavotās ēdienreizes – tas pavisam noteikti ir pats lētākais veids kā nodrošināt pilnvērtīgu uzturu visu brauciena laiku. Taču mēs visi esam dažādi un noteikti ir cilvēki, kuriem pašiem nepieciešams izlemt par to, ko ēst pusdienās. Un šādā gadījumā, viens ļoti labs paņēmiens ir ēdienreižu aptuvena plānošana. Pirmkārt, tā palīdzēs organismam ātrāk adaptēties pie jauna režīma, otrkārt, tas samazina risku ēdienreižu vietā “nejauši” iegādāties dažādus gardumus no kuriem paēst īsti neizdodas. Papildinot iepriekšējo punktu, noteikti par sliktu nenāktu izpētīt katras valsts/pilsētas tradicionālos ēdienus, tādējādi, izlemjot, kurus no tiem noteikti gribas izmēģināt, kas ļauj plānot, kā arī samazināt izdevumus dienās, kad tradicionālo ēdienu var aizstāt ar kaut ko vienkāršāku un lētāku. Tajā skaitā, noteikti ir vērts atgādināt - neēst pašā pilsētas centrā, tur cenas ir visaugstākās, un ne vienmēr augstā cena nozīmē labu kvalitāti. Noderīgi zināt, ka ļoti daudz pilsētās ir pieejamas publiskas, bezmaksas ūdens uzpildes vietas, tāpēc ne vienmēr ir nepieciešams ūdeni pirkt. Vēl pēdējais šī raksta ieteikums saistībā ar ēšanu, ir sagatavot brokastis/uzkodas pirms brauciena pašam. Jārēķinās, ka brauciens ir garš un autobuss nav ledusskapja temperatūrā, tāpēc pagatavotajam ēdienam jābūt drošam pret šiem abiem apstākļiem. Šiem abiem kritērijiem atbilst, piemēram, mūsu pašu Našķoties Zanes brokastu batoniņu recepte – tiem ir augsta uzturvērtība un viegla uzglabāšana.






Pilsētu izpēte:

Nokļūstot pie pilsētu izpētes, viens veids kā samazināt izdevumus ir iepriekš plānot pilsētu maršrutus. Pirms ceļojuma apkopojot apskates objektus, kurus noteikti ir jāredz, ir iespējams salikt tos tā, ka nav nepieciešamība izmantot sabiedrisko transportu, kas metropolēs it īpaši ir ļoti dārgi.


Kā arī FISOM katram dalībniekam piedāvā noklausīties audio ekskursijas, kurās ir ietverta


informācija par valstu un pilsētu vēsturi, apskates objektiem un citiem ieteikumiem, kas ir veids kā aizstāt gidu. Mūsdienās, kad kartes fiziskā formā izmanto ļoti reti, Google Maps ir must have, taču interneta daudzums ir ierobežots, un noderīga opcija, kā nodrošināt nepārtērētu interneta apjomu, ir apskatīt pilsētas grupās kopā ar citiem FISOM dalībniekiem, kur vairāku nedēļu brauciena laikā katru dienu internetu nav jāizmanto tikai vienam cilvēkam – tas noteikti ir arī daudz jautrāk. Pēc personīgās pieredzes varu teikt, ka jautājot vietējiem iedzīvotājiem pēc padoma, arī ir iespējams ietaupīt, proti, informāciju par tūristu nepārpildītām apskates vietām, sabiedrisko transportu, ja tāds nepieciešams, kā arī ēdināšanas vietām – vietējie neēdīs par tūristu cenām un pārzinās piedāvājumu, tāpēc tieši viņi zinās labākās vietas. Kā arī ieteikums tieši FISOM ceļotājiem – staigāt, staigāt un vēlreiz



staigāt. Pilsētās slēpjas vairāk par dārgiem muzejiem, mākslas galerijām un populāriem tūristu apskates objektiem. Protams, tiem ir augsta pievienotā vērtība, tomēr FISOM tipa ceļojumam ar ierobežotiem finansiālajiem un laika resursiem, dažreiz ir vērtīgāk izdot naudu par, piemēram, vēl nenogaršotu ēdienu vairākās pilsētās, kā viena muzeja apmeklējumu.


Protams, katram ceļošanas paradumi, ekspektācijas un vajadzības ir citādas, un kas der vienam, nederēs citam. Tomēr neskatoties uz to, jācer, ka kāds no šiem visiem ieteikumiem izrādīsies noderīgs. Un kamēr pacietīgi gaidām starta šāvienu brīvai ceļošanai - veselību, labu garastāvokli un izturību mums visiem!

1,449 views

Related Posts

See All

Fisom klases ekskursijas

Kas ir fisom klases ekskursijas ? Sākotnēji fisom braucienus piedāvājām jauniešiem no visas Latvijas, no dažādām skolām, universitātēm, darba vietām. Braucienos katrs pieteicās individuāli un visbiežā

SAZINIES AR MUMS

PIESAKIES JAUNUMIEM

TELEFONA NUMURS:

+371 28 254 372  (P - S: 11 - 20; Sv. Slēgts)
+371 28 810 225  (P - S: 11 - 20; Sv. Slēgts)
 

TŪRISMA OPERATORA
LICENCES NR.: T-2021-3
ATD LICENCES NR: PS-01936
PVD LICENCES NR.: 085958

REKVIZĪTI

TŪRISMA OPERATORS FISOM
REĢ.NR.; 40203300775
BANKAS KONTS:
LV91HABA0551050755278
BRĪVĪBAS IELA 137 A

E-PASTS:

INFO@FISOM.LV
SKOLAM@FISOM.LV
CELOJUMI@FISOM.LV 

© 2017 FISOM, visas autortiesības aizsargātas.

bottom of page